Vizyonumuz

Çağın ihtiyaçlarına uygun nitelikte ve özgüven sahibi, iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, ekonomiye katkı sağlayacak yüksek nitelikli iş gücü yetiştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın ve güvenilir bir yükseköğretim program olmak.

   

TIBBI VE AROMATİK BİTKİLER PROGRAMI

Bu programın amacı, ülkemiz tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde hızla gelişmekte olan teknolojik uygulamaları kullanabilecek ara eleman yetiştirmektir. Gıda, ilaç ve kozmetik alanında dünyada ve ülkemizde sentetik ürünler yerine bitkisel kaynaklı doğal ürünlerin kullanılmasına olan ilgi son yıllarda büyük artış göstermiştir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı ilaç, gıda ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri artan bu bitkilerin biyolojik ve ekolojik özellikleri, gen kaynaklarının korunması, kullanım alanları, doğadan toplanması, kültüre alınması ve korunması, işlemesi, kullanım yöntemleri, pazarlanması kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, kalite kontrolleri konusunda bilgileri disiplinlerarası ve akademik bir anlayış içerisinde alarak temel bilgi düzeyine sahip yardımcı teknik personelin yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Bitkisel ilaç hammaddesi, parfüm, boya ve baharat olarak kullanılan bitkilerin doğal kaynaklarının da korunmasının ön plana çıkmaya başladığı günümüzde, geleneksel bilgilere dayalı uygulamalar yerine bu konuda akademik eğitim almış teknik elemanların yetişmesini sağlamaktır.

Yüksekokulumuzdaki mevcut uygulama alanı araştırma, uygulama ve eğitimi bütünleştiren bir ortam içerisinde, bölüm öğrencilerinin bilgilenmesine olanak sağlamaktadır. Program kapsamında öğrencilerin sektördeki gelişmeleri yakından takip edebilmeleri amacı ile yöredeki tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapılan çiftlikleri teknik geziler düzenlenmektedir.

Bu programdan mezun olan öğrenciler; tıbbi ve aromatik bitkiler ithal ve ihraç eden firmalar, bitkisel ilaç imal eden laboratuvarlar, bu bitkilerin yetiştiriciliği ya da toplayıcılık faaliyetlerinde bulunan sektörler, tıbbi bitki drogları üreten ve satışını yapan işyerleri, aktarlar, bitkisel ilaç yapan ve satan eczaneler, aromaterapi merkezleri, parfümeri ve kozmetik sanayinin yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar, botanik bahçeleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yer alan herbaryum ve bitki laboratuvarlarında Ziraat Teknikeri olarak istihdam edilebilirler. Öğrendikleri bilgilerin ışığı altında bu alanda faaliyet gösteren iş alanları kurabilirler.

Ayrıca programı tamamlayanlar iki yıllık önlisans mezunu statüsünde olacaklarından örgün öğretim yapan lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.